320-гигапикселова панорама на Лондон

320-гигапикселова панорама на Лондон

За тази снимка са направили специален сайт, където всичко може да се види.

Технически панорамата е събрана от много хиляди (48640, ако сме точни) отделни снимки. Снимани са с Canon EOS 7D и EF 400mm f/2.8 IS II USM + Extender EF2x III и е отнело 3 дена. Фотоапаратите били свързани в една система чрез роботизираните устройства Rodeon VR Head ST, създадени от Clauss.

При това подготовката към снимането заела доста повече време. Самите снимки са получени от фотографите Jeffrey Martin, Holger Schulze и Tom Mills – експерти на панорамните снимки от сайта 360Cities.net. Над панорамата е работил Джефри Мартин.

По-интересното е, че свързването на снимките в панорама също зае достатъчно време – около три месеца.

Ако разпечатаме тази панорама с нормална резолюция, нейната дължина ще състави 98 метра, а ширината – 23 метра. Ами, доста голяма снимка ще се получи, едва ли ще се намери квартира, в която да поместим това чудо на фотографското изкуство. Резолюцията на снимката позволява да разгледаме дори отделни клончета на дърветата или падналите листа на асфалта. Също така можем да видим и хора в прозорците, на покривите и други места. …Може би дори някой от тях вече подава иск в съда, обвинявайки компанията в нарушение на човешките права.

А само преди 2.5 години, най-голямата гигапикселова фотография беше 70 гигапиксела.