Програмист или системен администратор

Програмист или системен администратор

Програмистите – те са дебели. Защото седят. А админите са слаби. Защото тичат. Между другото, има и бягащи програмисти. Но не си мислете, че това са изключения – това са вербувани админи. Също така се срещат и дебели админи. Това са мързеливи програмисти.

Програмистите пушат бързо, защото мисъл. Защото тя ще си тръгне и ще трябва да се мисли наново. Админите мисли нямат, затова те пушат бавно. Правят го в онези моменти, когато нищо не пада. Затова те пушат рядко.

Програмистите ходят на обяд сами. Носят много храна в офиса и вкусно миришат на нея. Ядат я направо над клавиатурата. Защото мисъл. Админите поръчват храна в офиса. Защото ако отидат за нея, нещо ще падне. И ще се наложи да се бяга към офиса с недояден бургер. Защото админите обичат да ядат в Макдоналдс. Защото е вкусно, а опасност от надебеляване няма. Освен ако не са от мързеливите програмисти.

Програмистите си тръгват от работа през нощта. Защото мисъл. Някои от тях си тръгват вечерта и мислят мисълта вкъщи. Някои, които имат лаптоп, я мислят в метрото. Админите вкъщи не ходят. Защото ако си тръгнат, нещо ще падне. И ще се наложи да се връщат на работа. А да ходят на работа те не обичат. И не ходят. Те живеят там. Обикновено имат отделно кътче с отделна врата, заключваща се с отделен ключ.

Програмистите спят по време на почивния ден. Обикновено това е сряда или понеделник. Защото мисъл. В понеделник все още я няма. А в сряда се случва преходът от една мисъл към друга. Админите спят в малкото кътче. Понякога от зад отделната врата се чува хъркане. Админите рядко спят повече от десет минути. Защото ако спят по-дълго, нещо ще падне. И ще се наложи да се будят по необходимост. А админите обичат да се будят сами, пък дори и след десет минути.

Програмистите пият бира. Предимно светло и по много. Защото мисъл. Докато тя плува, може да се мисли. Важното е да не потъне. Админите също пият бира. Защото ако нещо падне, ще им бъде все тая. Админите обичат да им е все тая. И програмистите обичат да им е все тая. Затова те често пият бира заедно. И заедно им е все тая. След това те спят. Но не заедно. Админите – в кътчето, а програмистите – на компа. Когато се събуждат, отново пият бира. Защото така им се иска. Защото са админи. И програмисти.