Скрития подтекст на 14 световноизвестни лога

скрит подтекст
Sun Microsystems Този логотип е една от най-известните амбиграм в света. Вие можете да прочетете думата «Sun» и хоризонтално, и вертикално. Този логотип е бил създаден от професора от Стендфордския Университет Вен Прат.

скрит подтекст

Toblerone И отново загадка за обичащита да хапнат шоколад. Този сладкарски бранд се е зародил в Берн,  Швейцария. А Берн още го наричат града на мечките. Ако погледнето внимателно, то върху планината може да видите този символ на града.

скрит подтекст

Unilever Един от водещите производители на продукти, напитки, чистещи и средства за персонална хигиена в света. Calve, Lipton, Rexona, Axe и Domestos – и това всичко е негово. Когато Майлс Нюлин, който е нарисувал логото на Хонда, в началото на 2000 година, е започнал да рисува логото на Unilever, пред него е стояла задачата да отрази всички посоки на работата и огромния асортимент на корпорацията. И затова всяка част на мозайката има свой смисъл. Сърцето, разбира се, е символ на любовта, грижата и доброто самочувствие, птицата – свобода, освобождаване от ежедневните грижи, получаването на удоволствие от живота и т.н.

скрит подтекст

Baskin Robins Възможно е,че най-големите сладкоежки не са виждали предишния логотип на BR. А това беше числото31 (количеството видове сладолед) и арка над тях. Ако се вгледате на сегашното лого на фирмата, ще забележите продължение на тази идея на ново ниво.

скрит подтекст

Big Ten Американското Академично Обединение, създадено още през 1896 година. До 1990 година то се е състояло от 10 университета. Но когато в обединението влязъл още един университет, и за да не сменят името на логотипа, е била нарисувана още една цифра едно.

скрит подтекст

Carrefour Логотипа на най-големия играч на европейския пазар на дребно на пръв поглед е една безсмислица. Но той символизира света с две противолежащи стрелки. Тук могат да има различни трактовки. Например Запад и Изток. При това, ако се вгледаме, между стрелките се е появила буквата «С» – първата в названието на компанията.

скрит подтекст

Amazon.com На пръв поглед нищо особено. Всичко е като по учебник – логотипа е длъжен да отрази философията на бренда. И затова жълтата стрелка е от ляво на дясно, което съответства на движението напред и развитието, а също ни напомня усмивка, то ест Амазон иска всички клиенти да бъдат доволни. Но има един детайл, който, възможно, не се набива веднага в очи. Стрелката свързва буквите «A» и «Z»,  намеквайки, че в този магазин има всичко «от А до Я» («from A to Z»).

скрит подтекст

Continental Производител на автомобилни гуми. И Вие можете да видите една от тях още в първите две букви на името на фирмата – те съа създали колело в перспектива.

скрит подтекст

Eighty-20 Много хора смятат, че логотипа на тази консалтингова компания не е свързан с името на фирмата. Но ако представим тъмните квадрати като еденици, а светлите – нули, то горната линия се чете като 1010000, а долната – 0010100, което пък в двоичната система за смятане означава 80 и 20.

скрит подтекст

FedEx А какво тук особено? Вгледайте се и ще видите стрелката, която се е получила от прострнството между «E» и «x». Тя е символ на скорост и точност – двата основни принципа на тази компания.

скрит подтекст

Formula 1 Струва ми се, че с логотипа на тази компания всичко е ясно, той прекрасно предава усещането за скорост. Но не всички забелязват в празното пространство между буквата «F» и червените линии цифрата 1.

скрит подтекст

NBC — една от най-старите ТВ компании. Не е сложно да забележим пауна на картинката. Но не всички знаят, че шестте цвята са символ на шестте отдела на компанията в момента на създаване на логотипа. А също главата на пауна е обърната надясно и стова се подчертава, че той гледа напред, а не назад.

скрит подтекст

Roxy Компания ,добре известна на момичета, които се занимават с екстремални видове спорт. Roxy се явява част от Quiksilver, от съвместяването на двата логотипа и се е получило известното сърце.

скрит подтекст

Sony Vaio Възможно някой от Вас и има такъв ноутбук. Но знаете ли, че неговите първи две букви са символ на аналоговия сигнал, а вторите две ни напомнят 1 и 0 – цифровия сигнал.

  • http://ralev.com/ Ralev Logo Design

    Признавам, идеята с аналоговия и цифров сигнал на VAIO не ми беше попадала :)
    От изброените – логото на FedEx е най-спряганото и тривиално.