Паяк-робот, който сам се учи да ходи


Американски студент, който се учи в електротехнически факултет в университета в Аризона, Мат Бандинг, е конструирал паяк-робот, който сам се учи да ходи. Роботът е създаден на с процесор Intel Atom Z530 с честота 1,6 GHz, чипсет US15W и работи под управлението на Ubuntu. 

Робота няма постоянна памет, затова при всяко включване той наново се учи да ходи, свързвайки измененията на изображението от уеб-камерата с местенето на краченцата. Ако по някаква причина робота загуби единия си крайник, то се извършва преоценка на баланса и робота променя начина на движение.

По думите на автора на робота, използването на такъв робот той вижда в различни спасителни операции. „Ако това е бил спасителен робот и, ако в резултат на ходенето той загуби крак, то той няма да знае как да продължи, тъй като не е записано в софтуера. Обаче, ако робота можеше сам да се учи да ходи, то той щеше да може да ходи и с 5 крайника“, казва Мат Бандинг.

След появяването на видеото за робота в YouTube, автора е получил предложения за работа в лабораториите на няколко технологични фирми. Intel предостави необходимото оборудване за създаването на още два робота, един от които ще бъде използван с цел демонстрация на възможностите за използване на микросхемите, а втория изобретателя ще може да остави за себе си.