През 2012 може да сменят календара

Смяна на календар
Възможно е през 2012 година ние да празнуваме по ричардсънския календар, който активно се пробутва в ООН от ръководителят на Световната асоциация на календарите – Уейн Ричардсън. Той смята, че сегашния грегориански, който е приет през 1582 година,  не става за нищо – той е с 26 секунди по-дълъг от астрономическия (за 3323 години тази разлика достига до дни), а разликата на количеството дни и седмици в месеците затруднява икономическата статистика.

По ричардсънския календар, Нова година ще започва всеки път от неделя, в него ще има 365 дена, но в края – веднага две съботи. Втората ще се казва „Ден на света“ – Worldsday.
Worldsday ще се появява след 30 декември, преди 1 януари и по този начин новогодишната седмица ще има 3 почивни дни. Февруари ще стане с 30 дена, а 31 дни ще имат януари, април, юли и октомври. Коледа ще е винаги събота срещу неделя, Денят на влюбените – вторник, а 15 септември – петък.
2012 година е избрана, защото тя така или иначе започва от неделя и прехода ще е по-плавен.

Смяна на календар

Има още много предложения как да оспорят грегорианския календар, по който човечеството живее от XVI век и веднъж на всеки четири години се получава, така наречената, нещастна високосна година.

Създателите на симетричния календар предлагат всеки месец да започва от понеделник, а за да стане това, месеците февруари, май, август и ноември трябва имат 35 дни, а в останалите – 28. Но тогава не е ясно, как трябва да празнуват рожденните си дни тези, които са се появили на бял свят от 29 до 31 число.

Обсъжда се и фиксирания календар от 13 месеца по 28 дни. Нарича се „Сол“. Всичките месеци започват от неделя. Високосен ден се появява в юни.

Предлагат вечен календар, разбит на четири 3-месечни половини. Всяка половина започва от понеделник, което е удобно за бизнеса. Първите два месеца на всяка половина – по 30 дена, а последния – 31. Между 31 декември и 1 януари – Ден на Новата година, а веднъж на 4 години между 31 юни и 1 юли е Деня на високосната година. Най-главната особеност е, че петък никога не се пада на 13 число, като в ричардсънския има цели четири „Петък 13„.