Летящите планини от „Аватар“

планини от аватар

В Китай решиха да забранят показването на филма „Аватар„. Не изцяло, а само в 2D, но слухове има всякакви.
Официалните власти обясняват забраната чрез комерсиални причини – почти 2/3 от приходите на „Аватар“ носи 3D-версията. „Щом приходите от двуизмерната продукция са малко, значи няма нищо учудващо в това, че тя повече няма да бъде показвана в киното“ – каза Джан Хунсен, представител на управлението на радио, кино и телевизия в Китай.
Но билет за 3D кино е скъп, не всеки китайски кинозрител може да си го позволи, че и самите кинотеатри не са толкова разпространени.

China Daily смята, че изчезването на „Аватар“ от киното е пряко свързано със сюжета на картината. Вестника обръща внимание на сцените с изселването на местните жители от планета Пандора и ги сравнява с милионите китайци, които неотдавна се лишиха от своите домове заради строителни проекти. „С нашия опит на преселване на стари китайски райони, ние сме единствените хора на Земята, които могат да разберат истински болката на На’ви“ – написа журналиста Хуан Хун.
През декември един от жителите на Китай беше докаран в болница, заради опити да се изгори сам в Пекин в знак на протест против събаряне на къщата му. Месец преди това, жена умря поради същите причини.

А докато журналистите измислят нови сензационни версии, аз искам да Ви покажа Жълтите планини – Хуаншан. Казват, че именно те са вдъхновили Камерън да нарисува летящите планини на Пандора. Вижте сами (натиснете върху снимките, за по-голям размер).

планини от аватар

планини от аватар

планини от аватар

планини от аватар

планини от аватар

Да не повярваш, че това е от планетата Земя, нали?