7 малки, но съвършени дома

Навярно всеки от нас знае какво е това да живееш в тесни условия. Но не винаги тясно означава лошо. Съвременните дизайнери и архитекти смятат, че главното е не само квадратните метри у вас вкъщи, а колко грамотно се използват те. В тази подборка са показани седем удивителни примера в създаването на уютно и комфортно жилище в стеснени условия.
1. Keret House

Keret House — това е един от най-тесните жилищни блокове в света. Това оригинално жилище се появи преди няколко години между два големи блока в самия център на Варшава, Полша.
Дом

Блокчето се е появило изпод леката ръка на полския архитект Якуб Щесна, който обърнал внимание на това тясно пространство. Широчината от 1,22 метра не отказала Якуб от желанието да запълни това място с един неординарен дом. Да си признаем – получило се е добре.
Дом

В резултат се е получило необикновена двуетажна постройка. На първото ниво са разположени тоалетна с душ и кухня, а на второто – спалня и работен ъгъгл. Двата етажа са съединени с тясна вертикална стълба.
Дом

2. Sculp (IT)

Sculp (IT) — това е архитектурен дует от Белгия, създал страхотно четириетажно здание със само 2,5 метра ширина в центъра на Антверпен.
Дом

Архитектите дълго не могли да определят какво точно трябва да се построи на това тясно място: жилище или офис, но се спрели на оригиналното решение да обединят двете идеи в един дом. На първия етаж е разположен офис, а нагоре – жилище и общи помещения.
Дом

При това най-интересен елемент от този дом се смята банята. Поради недостиг на място е трябвало да бъде разположена под открито небе на последния етаж. Затова пък вечер се открива прекрасен вид на града!
Дом

Щаб-квартирата на Sculp (IT) вечерно време изглежда още по-ефектно, когато всеки от нейните етажи е осветен в различен цвят, от което и самия дом и околното пространство се изпълват с невероятна атмосфера.
Дом

3. Sfaro Architects

Мислите, че 40 квадратни метра са недостатъчни даже за нормална едностайна квартира, но архитектурната студия Sfaro Architects от Израел е успяла да вмести на тази площ квартира с четири стаи.
Дом

Тайната на това чудо на архитектурата се крие в особената кръгова организация на помещенията. В центъра на тази квартира е банята, около която се разполагат четирите останали помещения: спалня, хол, кухня и коридор.
Дом

Проектирано е превъзходно. Такава кръгова система създава впечатление за безкрайно пространство, при това къде повече от тези 40 квадратни метра.
Дом

4. E-Village Studio

E-Village Studio — това е квартира-студио, неотдавна появила се района Ист-Вилидж на Манхатан, и потвърждаваща популярния сега тренд за увеличаване на пространството на неголяма квартира за сметка на фалшив втори етаж.
Дом

За това не са необходими високи тавани – достатъчно е само да вместиш на горното ниво леглото. Полезната площ на квартирата значително се увеличава след монтирането в нея на многофункционален шкаф.
Дом

От едната му страна се намират рафтовете с личните вещи на домакина, а от другата – кухненски бокс, отгоре – широко легло. Мястото за скачане на дюшека няма да е достатъчно, но за спане е предостатъчно.
Дом

5. Dwelle.ing

Британската компания Dwelle създава къщички с площ 18 квадратни метра и твърди, че това е достатъчно за комфортен живот на двама души.
Дом

Домът, произведен от Dwelle.ing се явява най-достъпно предложение за желаещите да си купят първото жилище в живота си. За малък дом със стая, спалня и работен кабинет на втория етаж, кухня, баня с тоалетна ще трябва да дадете само 15 000 лири. За тези пари може да наемете за половин година неголяма квартира в покрайнините на Лондон.
Дом

В домът Dwelle.ing е пресметнат всеки кубичен сантиметър пространство, като всеки микроскопичен детайл в тях има своето функционално предназначение. Голям плюс на домовете Dwelle.ing е тяхната универсалност и малки срокове за построяване – само една седмица след направената поръчка за нов дом.
Дом

6. Квартира-трансформър

Напредналите архитекти и рационализатори се чудят как да трансформират пространството. Испанския архитект Барбара Апполони е създала уникална квартира в Барселона – трансформър с площ само 24 квадратни метра.
Дом

В резултат у нея се е получило вълшебно променящо се пространство, в което леглото се превръща в диван, стената в маса, шкафа в хладилник, а масата – в прозорец.
Дом

Принципа на рационализма в случая е поставен начело в ъгъла. Човек, живеещ в такава квартира, може да включи своето въображение и смело да експериментира с трансформацията на жизненото си пространство. Това позволява използването на всеки квадратен сантиметър от апартамента както пожелаеш – двойно, даже тройно.
Дом

7. Концепт upLIFT

Улиците на Ню-Йорк отдавна са претоварени с наземен транспорт, от което все повече автомобилисти се отказват от личния си автомобил. Като резултат многоетажните паркинги в самия център започнали да фалират. Концептуалния проект upLIFT предлага използването на ненужните паркинги в компактни и евтини жилища.
Дом

Авторите от upLIFT предлагат множество неголеми жилищни модули, всеки от които може да се вмести в едно паркомясто.
Дом

Всяка подобна капсула се състои от компактна стая, неголяма кухня, баня с тоалетна и душ. При това съвсем не е задължително да се освободи целия паркинг от автомобили. Модулите могат да се монтират на местата, където се освобождава място. Между другото първия етаж upLIFT оставя все пак за автомобилите.
Дом

От тук.