13 факта за ресторантите

eyebg.com pic

Тези 13 факта Вие няма да чуете от устата на сервитьора…

1. Ако Вие искате да посетите популярен ресторант, по-добре го направете в обикновен работен ден, а не през уикенда – причината е, че на празници и през уикенда дори хубавите ресторанти с изискано обслужване не се справят с многото посетители, и храната става малко по-зле отколкото през работните дни.

2. В бизнеса с ресторанти практически отсъства такова понятие като „болнични“. Да, ако сервитьора си счупи крака, ще остане вкъщи, но готвач с ангина или грип все пак ще дойде на работа, тъй като не иска да си изпуска парите заради болестта. И това са хората, които ни обслужват…

3. Сигурно във филмите Вие често виждате как сервитьорите или готвачите добавят в блюдото нещо ‘лошо’ или дори плюят в храната? Така, това съществува наистина, жертва може да станете Вие, ако ‘нападате’ сервитьора с или без повод.

eyebg.com pic

4. Никога не казвайте „Аз съм приятел с шефа на този ресторант“. Когато вие влезете в ресторанта на своя приятел, той автоматично се превръща в шеф на това заведение, който не желае да харчи своите пари хранейки свои приятели.. Въпреки че може и да се случи, все пак не трябва да се злоупотребява с приятелството.

5. Комуникирайте с служителите на ресторанта или паба човешки, т.е. така, както те биха се обръщали към Вас. Това е общоприет съвет, но все пак хората често забравят това.

6. Да щракнете с пръсти, за да дойде сервитьора – това е признак на лошо възпитание. Струва си все пак да вдигнете ръка и малко по-нормално да извикате сервитьора.

Иначе може да се изпатите – четете т.3.

eyebg.com pic

7. Желателно е да не поръчвате това, което го няма в менюто. Ако все пак накарате готвача да готви това, Вие може да получите не това блюдо – все пак, в менюто е показано това, което готвача може да готви най-добре.

8. Ако искате лимонада, поръчайте си го – не е нужно да поръчвате отделно вода, захар и лимон. Това губи времето на сервитьора и показва клиента не в най-добрия му вид.

9. Ако на Вас ви харесва как определен сервитьор Ви обслужва, винаги можете да помолите да седнете в сектор, който той/тя обслужва. Освен това, посъветвайте приятелите си да ходят при този сервитьор. В резултат на това, този човек ще получава повече пари, ще получи благодарност от шефа и ще Ви обслужва още по-добре.

10. Ако не Ви е жалко да давате бакшиш – тогава по-добре не се хранете в ресторант. Между другото, сервитьора дава от 20 до 40% от бакшиша си на другите хора, влизащи в екипа, обслужващ ресторанта.

11. Винаги проверявайте сметката. Особено това е актуално за тези, които отиват да празнуват с голяма компания. Понякога сервитьора може да сбърка, но по-често това са  „грешки“, които помагат на екипа на ресторанта да получи повече пари от невнимателните посетители.

12. Ако няма свободни места в ресторанта, пробвайте да предложите пари на сервитьора. Може би, все ще се намери…

13. Не идвайте в ресторанта 15 минути преди той да затвори. Готвачите вече са се изморили, сервитьорите едвам ходят. Изобщо, никой няма да Ви се зарадва, и отношението ще бъде съответното.