Улици които са най-най

Най-късата улица

най улици
Ebenezer Place – най-късата улицата, с дължина само 206 см! На тази улица има дори и сграда, но само една, която има адрес ,  Ebenezer Place-1, построена през 1883година. На собственика на този хотел градските власти препоръчали нанасянето на името на улицата да е на късата страна.
4 години след това улицата бе официално „открита.“

Най-дългата улица
най улици
„The Pan-American Highway“ (Пан-американската магистрала) е най-дългата магистрала в света. По-рано този титул се заемаше от „Yonge Street“ в Канада, но след някои промени и преименуване, титула се предаде на американците. Дължината на тази магистрала е 48 хиляди километра, и тя свързва градове в Северна и Южна Америка, пресича Съединените щати, Канада, Мексико, Перу, Аржентина и Салвадор.

Най-тясната улица
най улици
Парламентарна улица (Parliament Street) в град Ексетър (Exeter), Англия е най-тясната улица в света. В най-тясната си част ширината и е едва 64 сантиметра. Първоначално тя се е наричала Малката уличка, по-късно по специална инструкция на Парламента тя получава настоящото си име. Тя е построена през 14 век, дължината на улицата, е около 50 метра.

Най-древния път
най улици
Както можете да се досетите, най-старата улица в света е в Египет, и това е пътят към Гиза (Gizeh). Това е най-старият  път, възрастта му е по-вече от 4600 години, като е широк около два метра. Дължината на тази древна „магистрала“ е 12 км, той свързва кариерата югозападно от Кайро, и е разположена върху дига на река Нил. Смята се, че този път се е използвал за транспортиране на каменни блокове, използвани в строителството и декорацията на пирамидите и на самия път.

Най-широка улица
най улици
Улица „9 юли“ (9 de Julio Avenue) в столицата на Аржентина, е наречена в чест на Деня на независимостта на държавата, и е най-широката улица в света. Тя разполага с шест платна в двете посоки и широчината и заема цял район на града. На тази улица са „регистрирани“ много известни сгради, като сградата на Министерството на съобщенията, Посолството на Франция, статуята на Дон Кихот ,“ други паметници и също Площада на Република (Plaza de la Republic).

Най-кривата улица
най улици
Съмнителното име на най-кривата улицата принадлежи на Lombard Street в Сан Франциско. Освен това, тя е с 27 градусов наклон, има още има осем „остри“ завои и се оказва, че е с еднопосочно движение и наказват тежко, ако паркираш колата си там.

Най-объркващото кръгово
най улици
Тук е изобразено едно „просто“ кръгово, намиращо се в град Суиндън (Swindon), Англия. Това чудо е построено през 1972 г. и включва, в допълнение към основното кръгово има още  5 (пет!) допълнителни. С цел да се объркат напълно шофьорите, може да се добави, че в централния пръстен може да се завива само по часовниковата стрелка, за разлика от допълнителните.

Най-стръмната улица
най улици
В град Dunedin (Нова Зеландия) има една интересна улица на името на Baldwin Street. Нейната особеност, както можете да видите от снимките, е наклона – ъгъла е 35 градуса! Много градове в страната са разположени на скалисти склонове, и проблемът на Нова Зеландия се състои във факта, че повечето от градовете са планирани от англичани, които никога не са посещавали строителната площадка, така че  правата линия на картата се е превърнала в стръмен наклон на терена. Улиците са толкова стръмни, че в горните си, високи части, те са покрити с камък, иначе в горещите летни месеци асвалта просто ще потече надолу.