С одобрение ОТГОРЕ

eyebg.com pic
В московския храм Христос Спасител в неделя, 1 февруари, се състоя церемонията по интронизацията на патриарха Московски и на цяла Русия Кирил. Още – в продължението.

eyebg.com pic
В храма Христа Спасител за пръв път в историята се състоя тази патриарша интронизация: по време на божественната литургия на престола бе възведен 16 – тия патриарх Московски и на цяла Русия – Кирил.
Както съобщи „Интерфакс“, по време на литургията двама старши митрополити, постоянни членове на Свещенния Синод, подкрепяйки патриарха под ръцете са го сложили три пъти да седне на най – високото място в центъра на олтаря. Това трикратно сядане на трона се е съпровождало от възгласите на архиереите „Аксиос!“ („достоен“ на гръцки език).

После иподяконите са свалили от избрания патриарх неговото досегашно архиерейско облекло и са го облекли с: сакос (голямо нарядно расо) и омофор (широка лента, обвиваща шията), на главата – патриарша митра. Именно в такива дрехи е преминала интронизацията на патриарсите на Руската православна църква Алексей I, Пимен и Алексей II.

РИА Новости сообщи, че на церемонията в началото на литургията около храма на Христос Спасител са се били събрали около 5 000 човека. На церемонията е присъствал президента и премиер- министъра на Русия.