Колко получават президентите?

eyebg.com pic
Заплатата на шефа на Apple Computer – Стив Джобс е под всякаква критика: той получава 1 долар в година. Е, разбира се, той може да си го позволи, защото той има и фирма… Президентите на страните нямат, но все пак ръководят. Колко ли получават?

10 място: Неотдавна президента на Грузия е получавал 200 долара в месец – достойновъзнаграждение за „младши“ секретар. След създаването на грузинския фонд за развитие на реформите (от Джордж Сорос), заплатата на първото лице на държавата се увеличи до $3000/месец.

9 място: Един от най-нископлатените по официални данни е президентът на Туркмения – $900 в месец. Обаче, да казваме, че президента е беден не може:  капиталът на правителствено-комерсиалната Президент-банка възлиза на $65 млн.

8 място: Официалната заплата на президента на Белорус – Лукашенко  е около $300 в месец. Неофициални източници увеличават цифрата до $2300.

7 място:
Парламентът на Азербайджан не веднъж е съкращавал заплатата на президента си. Така след няколкото съкращавания азърбейджанския президент получава $16,5 хиляди/година. Боливииския лидер Ево Моралес си е съкратил пък сам заплатата си: сега тя е малко по-вече от $1800/месец

6 място: Италианският президент също е решил, че неговата заплата не се отличава със скромност ($156 000 в година), и след 2007 – той получава $47 000 по-малко.

5 място: Да си повишаваш заплатата е опасно.В това се е убедил британския премиер Тони Блеър. Заплатата на премиера-малко по-малко от $350 000, и тя е съставена от базовата заплата на член на парламента (£59 686) и заплатата на първия лорд (£126 085). Блеър казал, че се различава от своите предшественици по това, че ще получава всичко това, което му се полага. Преди него това не е било прието. Като отговор на заявеното, върху Блеър са се посипали обвинения в алчност.

4 място: Най-голяма заплата в Европа получава президента на Ирландия, който струва на своята страна $ 350 хиляди/година.

3 място: А заплатата на японския премиер е около $400 хиляди.

2 място: Традиционно се смята, че най-голяма заплата получава президента на САЩ. Но това не е така-от 1 януари 2001 година годишната му заплата е $400 хиляди, не смятайки разнообразните бонуси – компансация на многобройните му разходи и, разбира се, безплатното му живеене в Белия Дом.

1 място: Най-много получава сингапурския президент и премиер-министър. Заплата на чиновниците в Сингапур е най-ефективната борба с корупцията. Там напараво се прекланят пред заеманата длъжност! Премиера получава $1 милион и бонуси за $2 милиона, президента получава „само“ половин милион по-малко.