В "огледалата" вече няма да има огледала

eyebg.com kartinka

Olympus и Matsushita разработиха нов вид цифрови фотокамери, който ще позволи да се намали размера и теглото без загуба на функционалноста. Качеството на изображението от новите апарати е сравнимо с „огледалните“. Колко ще струват, и кога ще се появят на пазара още не е съобщено.

Според анализатори, цифровите SLR фотоапарати са най-доходоносните и бързо развиващи се на пазара. Въпреки това, много фотолюбители не се стремят да преминат към професионална техника, тъй като размерите и теглото й са големи. Новият формат, наречен Micro Four Thirds System, ще позволи да се направят огледалните камери по-тънки и освен това, намаляне на размера на сменяемите обективи.
Съвременните фотокамери са на стандарта Four Thirds System. Името е получено от размерите на използваните в такива апарати 18х13,5мм матрици.
Новият формат ще използва същият размер наматрицата, но изключва използването на призма и оптичен визьор, което позволява намаляне на габаритите. Ето различията между сегашният стандарт и новия: двойно по-малко разстояние от обектива до матрицата (20мм срещу 40мм), по-малък диаметър на мястото за ‘закрепване’ на обективите (44 срещу 50мм) и два допълнителни електрически контакта за съединяване на обектива с корпуса на камерата (11 срещу 9).
Популярният фотографски интернет-ресурс dpreview.com си „поигра“ с тънкостите на новия формат, и извади извода, че камерите на база Micro Four Thirds System не струва да се наричат „огледални“, защото в тях ще отсъства собствена система от огледала и призма, от които и са получили своето название.
Независимо от това, структурните промени не би трябвало да се отразят на качеството на изображението. „Инструмент за получаване на висококачествени снимки в задния ви джоб – това е концепцията на новият формат“, – каза ръководителят на подразделението на Olympus за производство на огледални апарати Haruo Ogawa. Важно е да се знае, че фотокамерите от новия формат ще бъдат съвместими със съвременните обективи посредством специален адаптер. Поради отсъствието на визьор, новият формат ще „накара“ производителите на тези фотоапарати да сложат по-качествени дисплеи.
Очаква се повече информация да бъде разкрита на изложбата Photokina, която в тази година ще бъде в Кьолн, Германия от 23 до 28 септември.