А японците заредиха кола с вода…

eyebg.com kartinka
Без много шум фирмата Genepax от Осака (разработва технологии за получаване на енергия), представи прототип на автомобил, който може да се зарежда с вода, не дистилирана или химически очистена, а каквато и да е вода. Сипвай солена, сладка – без значение.

eyebg.com kartinka
Със системата Water Energy System (WES) те са оборудвали индийската малолитражка Reva – един литър е достатъчен за да се движите един час със скорост 80 км./ч.
В основата на WES е електролизата. После мембрана-електрод, която разделя водата на водород и кислород – това е секретнотоноу-хау на японците. Но най-интересното е, че получения от водата водород се използва не за да се изгори в двигателя,
а за … да се свърже отново с кислорода в електрохимическия генератор. Полученото електричество захранва електродвигател, а на изхода се образува пара, т.е. вода.
На теория може да се организира кръговрат на водата в автомобила: кондензираш парата, връщаш я в системата, разделяш я на водород и кислород и т.н. Какво се получава – вечен двигател???
Но за захранването на мембраната е необходимо електричество, и затова скептиците не вярват, че отдаденото от системата ще стигне и за мотора, и за мембраната, и за това освен от бутилка вода, ще имате нужда и от ел.контакт.
Обаче експеримента продължава, но изглежда до водното равновесие е още много далеч.